Fihrist Portre ile her hafta çarşamba günü bir yazarı özel konuk alarak; sanatçının şiirini, hikâyesini veya edebî denemesini sunuyoruz. Eser eşliğinde yazarı da kısaca tanıttığımız Portre ile sanatçı kimliğine kısa bir ışık tutuyoruz.

I.

Her şey isimli Pangea’nın kökü menfaattir demişti

Şiirden topuk felsefeye yaslanan

Ve ilk No Limit Apnea’mdır bu düşünüş

Nerden bilebilirdim ki

Yapraklar hızla koparken

Amfide bir mürid-i azama tüküreceğimi

Kuzey tanımaz fikir pusulası

Saçmalama seranatında olduğuma göz kırpar

Hâlbuki

Kaç kelimenin kökeni aralanır

Kaç düş imgelemi

II.

Duyurulmamış sırtlan fikriyatının kamusudur

Milliyeti taş olan salyangoz gibi yurdunda uyur

Ana duyguların eylemlerine kıyı

Manzarası ben olan düşüncekondusu

İnsan yapısının bastırılmış temeli

Boyu aşar mı belirsizliğinde dışa vurulan

Zihin inşasının çamuruna dökülen beton

Ve bu kursak tıkanıklığı

Bilgi çölündeki vahadandır

– Sanat kavramına odaklandığınızda, zihninizde beliren ilk cümleler nelerdir?

Sanat bence yaratmaktır. Bir Müslüman’a göre en yetenekli sanatçı Allah’tır mesela.  Sanat olmayan bir şeyi veya olan bir şeyi daha güzel ve yeni bir şekilde var etmek ,yaratı yapma eylemidir, diyebilirim.

– Sanat kavramına bakışınız, eserlerinize yansıyor mu? Yoksa ürünleriniz, düşünsel olmaktan ziyade içsel ve anlık yansımalarınız mı?

Sevgili Berat, bu doğal olarak zaman zaman değişen bir şey elbette ama ben sanmıyorum ki her şair, yazar ve ressam vb. sadece düşünsel ve hayal gücünü katarak bir eser yaratsın. Zaten o eseri yaratırken ki, içsel ve anlık yansımaların oluşturduğu bir ışık veya karanlık gibi geliyor bana.

Yani özetleyecek olursam salt düşünce ve salt hayal gücüyle bir eser yaratılamaz diyebilirim şu an için, içsel ve anlık yansımalar, düşünce ve hayal gücüyle bir harmoni oluşturmak zorundadır başarılı bir eser veya sanat için.

– Sanat adına neler gerçekleştirdiniz, neler gerçekleştirmek istersiniz? Gelecekte çıkarmak istediğiniz ürünler hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Sanat adına, Naifçe’yi kurdum ve Üniversiteye rağmen devam ettirmeye çalışıyorum. İlk şiir kitabım olan Udumbara’yı çıkarttım. Bir ara tiyatroya merak saldım ancak başaramadım. Gelecekteki ürünlerden bahsedecek olursam; Asphodel isimli çalıştığım ikinci dosyanın davul ve zurnayla çıkmasını hayal ediyor, bunun için sabahlara kadar çalışıyorum ve çalışacağım. Bunun dışında belki ileride Naifçe’ye bağlı bir şiir dergisi çıkarmayı planlıyorum. Bu sefer bu dergi de bir tek ben yer alacağım, büyük ihtimalle e-dergi olur.

2000 yılında İzmir’de doğan ve Üniversite eğitimine Trakya Üniversitesi sınıf öğretmenliği bölümünde devam eden Bezci, 2021 Yılında Naifçe isimli kültür, sanat ve edebiyat dergisini kurdu. Dergi şu anda da yayın hayatına devam etmektedir. 2022 yılının şubat ayında Udumbara isimli ilk şiir kitabı çıkmıştır.

Ferhat Bezci’nin şiirleri, başta Eliz Edebiyat, Yelkensiz ve Edebiyat Atölyesi olmak üzere çeşitli dergi, fanzin ve E-dergilerde yer almıştır. Bezci şu anda 2. Kitabını çıkarmaya yönelik çalışmalar içerisinde.

Bülten'e Üye Ol

Fihrist Kitap Çalışmalarından Haberdar Ol