Tragedya

Tragedya, Ömer Alkan’ın kendi iç dünyasında diyalektik bir gerilim ile yön bulduğu, tutku ve melankolinin iki zıt kutbundan beslenip ürünler çıkarmasının metaforu olarak bir tragedya yarattığı video serisidir. Bu düşünce dizisinde Ömer Alkan sıklıkla, Fihrist Kitap dünyasına dair konuşmakta, güncel olaylara ve çalışmalara yer vermektedir.

1 yıl sonra yeniden video çalışmalarına giren Ömer Alkan, düşünsel bir dünyayı inşa etmeye kaldığı yerden devam ediyor. Kendi deneyimleri, sıkışmışlığı ve koşturmacası ışığında bir iç sorgulamasının sonucunda, Yapısöküm dünyasında Yapı-inşa fikrinin altını çiziyor, daima “nitelikli üretim” diyor.

Fihrist Kitap olarak Türkçeye kazandırdığımız Tarzan, aslında popüler kültürü ve sosyal bilim dünyasını temelden etkilemiş, bir kült olmuş figür. Ömer Alkan, hem Tarzan kitabını okuyucuya tanıtıyor hem de tarih içerisindeki önemi üzerine detaylı bir analiz yaparak tarihi ve antropolojik anlamda modernizm, postmodernizm, medeniyet kavramları üzerinden Tarzan imgesini inceliyor. Devamında ise, kitap yayımcılığı dünyasına dair yorumlarda bulunan Ömer Alkan, Fihrist’in idealizmini vurgulayarak Tragedya’nın bu bölümünü bitiriyor.

4- İdealizm ve Söylev

Fihristin yayın politikasına dair önemli noktalara değinen Ömer Alkan, Fihrist Kitap için çeviri çalışmaların nasıl bir değer taşıdığı üzerine konuştu. Çevirmenlerin önem vermesi gereken konulara değinirken yeni çıkan kitapları da gözden geçirdi. Bunun yanında, “söylev” manifestosu, söylev felsefesi ve Fihrist Kitap’ın yerli kurgu çalışmalarını çıkardığı “söylev dizisi” üzerine yorumlarını dile getirdi.

3- Herkes Yazar, Herkes Sanatçı

Herkesin yazar olması ve kitap çıkarması gerçeği ile karşı karşıyayız. Peki herkesin yazar veya sanatçı olması bir sorun mu? Ömer Alkan konuya farklı bir noktadan yaklaşıyor ve postmodernizm, neo-liberalizm, post-yapısalcılık, hakikat ve nitelik gibi kavramlar eşliğinde bütüncül bir sunuş hedefliyor.

2- Kültür Savunması

Taliban’ın Afganistan’ı Ele Geçirmesi, Kültür ve Medeniyet Savunmasının Gerekliliği, Özgür Düşünce Platformların Korunması ve Özgün Farklılıklar… Dolu dolu bir bölüm ile geliyoruz. Ömer Alkan eski heyecanına, dinamizmine kavuşuyor. Bahsi geçen Fihrist kitapları: 1- Üniversiteler Üzerine – John Stuart Mill  2- John Carter: Mars Prensesi  3- Geleceğin Cumhuriyeti: Sosyalizm Gerçeği

1- Yeni Yazarlara "Öğütler"

“Öğüt” demek fazla gelebilir; Ömer Alkan yeni yazar olanlara kendi deneyimlerini aktarıyor. Konuşma, “Güzel” adlı kitaba dair edilen sözler ile başlıyor; edebiyatın günümüzdeki konumuna geliyor. Sanat dalları arasında bir iş bölümü var ise, ki var Ömer Alkan’a göre, edebiyata düşen görev biraz daha dilin biçimci çabasının sergilendiği yer olmalı. Edebiyat, özellikle kurgu edebiyat, hikaye – kurgudaki estetik beceriyi artık sinemaya bırakabilmeli tezini savunuyor Ömer Alkan.

0- Doğru İsmi Bulmak

Ömer Alkan’ın kendince ve kendi başına konuşacağı, samimi biçimde teorik bir bakış ile sosyal konular ile boğuşacağı Tragedya programının Sıfırıncı deneme bölümü ile başlamış bulunuyoruz. Bu ilk program birkaç dakikalık deneme çekimi safhasıyla başladı ve gerçekten bir bölüm oldu: Sıfırıncı bölüm… Neden konuşmak isteriz? Neden Rasyonel bir tavır alma eğilimindeyiz? Neden Hakikat? Bu programda neler konuşulacak? Fihrist kitap kitaplarına dair… Neden Tragedya?

Bülten'e Üye Ol

Fihrist Kitap Çalışmalarından Haberdar Ol