Girişme ve Sonuç

Günlük hayattan, akademiden, sanat ve ekonomiden yola çıkıp, temele dair çıkarımlara varılan bir düşünsel anlatı serisi. Ömer Alkan, yine planlı bir şekilde teorik zemini inşa ediyor: Bilgi, Gerçek, Hakikat kavramları, Bilim, Felsefe ve Sanatın yeri, Değer, Para kavramları ve İdeolojiler… 

1- Entelektüel Poz Kesmek
Bir seri başlangıcı. Girişme ve Sonuç, Ömer Alkan, Beyaz Yaka’nın soruları ile taciz edilirken nasıl sabırlı ve “sevimli” görünme gayretinde olduğunun videosu. Entelektüel nedir, ne değildir? Entelektüellik kutsal meslekler arasında sayılabilir mi? Herkes boş zamanlarında entelektüel olabilir mi? 90 saniyede entelektüel olmanın sırları. (video 17 dakika ama olsun!) Başucu kitabı önerisi: Edward Said – Entelektüel….. tabi ki değil. 🙂 iyi seyirler.
2- Hasretinden Klavyeler Eskittim Wikipedia
Girişme ve Sonuç 2. gündem ile devam ediyor. Beyaz Yaka, Wikipedia’nın açılması üzerine bir gündem belirlemişti. Fakat Ömer Alkan yine derinlere çekti ve konu “devletlerin gücünün zayıflaması – artması” bilgi, gerçek, hakikat ve özgürlük gibi alanlara açıldı. Açılması da iyi oldu!

– Wikipedia özgür bir platform mudur?
– Wikipedia’ya gereken önemi verdik mi?
– Wikipedia’nın açılması niye yıllar aldı?
– Türkçe Wikipedia vs. İngilizce Wikipedia.
– Wikipedia benzeri bir proje üretilemez mi?
3 - Sanatın Sifonunu Çekmek
Girişme ve Sonuç artık Sanat konusuna giriyor ve bir süre de bu konudan çıkmayacak gibi duruyor. Modern sanat eleştirisi ile başlayan konuşma, yine derinlere iniyor. Sanat nedir? Sanat geçmiş zamanlarda neydi? Fransız sinemasının sıkıcılığı, standardize edilmiş sanat ürünleri, Bienaller… Ömer Alkan bu sefer daha bir enerjik, agresif, ateşli ve tehditkâr ve hiddetli! Beyaz Yaka pandoranın kutusunu açtı ve sırıtarak izliyor 🙂
4 - Kutsalı Yaratmak (Sanat#2)
Ömer Alkan, Beyaz Yaka’nın sorularına göğüs germeye devam ediyor. Dücane Cündioğlu eleştirisinden yola çıkıp, Doğu mistisizmine, seçilmiş kişiler arayışına ve kutsalın-hakikatin hayatımızdaki amacına derken, derinlemesine bir bölüm oluyor. Sanat ise tüm bu konuların içinde kendine tepede yer buluyor. Amacını “Kutsalı Yaratmak” olarak benimsediğini söyleyen Ömer Alkan, Kutsal’ı yıkım ve yapım arasındaki yüce çabayı övgüye değer buluyor. Değerli bir bölüm ile karşınızda olmanın verdiği gururla, işte “Kutsalı Yaratmak” karşınızda!
5 - Tüm Sanat Türlerine Hükmedecek Tek Bir Sanat!: "Müzik"
Ömer Alkan yine sınırları zorluyor. Sanatın merkezine müziği yerleştiriyor. Sadece sanatın değil, yaşamın ritminden, ses ve ahenkten destek alıp müziği en tepe makamlardan birine yerleştiriyor.

Kutsalı Yaratmak başlığından sonra müziği metafiziğin merkezine yerleştirmek mi? Yakalandınız Ömer Bey!

Yine dopdolu bir bölüm ile güncel müzikten, müziğin işlevine, müziğin sanat olarak değerine, uzay zaman üzerinden altın oran olarak doğanın sanatına… derken, girişme devam ediyor.
6 - Ses, Ritim, Ahenk ve Müzik
Girişme ve Sonuç Bir önceki videoda müzik üzerine dağınık olan konuları, bir toparlıyor, pir toparlıyor Ömer Alkan. “Önce Ses Vardı” diyor, ve teorik fizikten, biyolojiye ve bilişsel bilime, tezini açıklama gayretine giriyor. Felsefe yapmanın ve teorik bilimin önemine de vurgu yapıyor ve kendi çabasını doğruluyor Ömer Alkan. Hakikat’i ise varlığın, yani oluşumun, kimliği – ruhu olarak tanımlıyor. İletişim’i ise etkileşim fikriyle birlikte hakikat’in temel prensibi olarak görüyor. Derken, ses, ritim, ahenk ve son olarak müzik konularını birbirine bir sistem içerisinde bağlıyor.
7- Şiir - Dilin Sınır Köyü
Sanat ve Müzik konularının detayına girdikten sonra, sanat üzerine son başlık olarak “şiir” üzerine eğilmenin verdiği rahatlıkla, Ömer Alkan keyifli bir anlatıya tutuldu.

Gösteren ve Gösterilen konusunda bir hata yapmış olsa da, net ifadelerle düşünce biçimine, şiirin düşüncesindeki yerinin önemine eğildi. Şiir sevenler, şiirden nefret edenler, her açıdan ilgilenecekleri bir şiir konseptiyle karşınızda Ömer Alkan. Şiire dil içinde işlevsel bir önem kazandıran fikirlerin anlatısıyla, su gibi akan bir 40 dakika.
8- Para Parayı Getirir, Niteliği Götürür
“Değer” kavramına girmiş bulunmanın verdiği heyecan ile, sizlere selam olsun demek isteriz! Değer denilince ilk akla gelecek olan şey, elbette “Para” idi. Beyaz Yaka’nın sevdiği bir şey olan para, Ömer Alkan için hem iyi hem de kötü bir yerde duruyor gibi. Mükemmel bir etkileşim aracı, olarak gördüğü paranın yıkıcı etkileri üzerine de değiniyor. Görünen o ki, bu konu devam edeceğe benziyor.
9- Üretici de Haklıdır!
Yayınevlerini korumacı bir dil ile konuya başlayan Ömer Alkan, üretmenin önemi ve kaliteli üretim için, tüketicinin bilinçlenmesi üreticiyi teşvik etmesi gerektiğini dile getirdi. Güncel konular ışığında ilerleyen tema, toplumdaki güven ilişkisinin zayıflığı ve tutuculuk gibi alanlara da evrildi. Ömer Alkan, bu sefer Beyaz Yaka’yı beklemediği yerden vurdu. Üreticiyi önceleyen bir bakış açısı, tüketiciden önce üretici haklıdır diyen bir Ömer Alkan ve az ama öz tüketmeli ana fikriyle 9. bölüm!
10- Büyük Buluşma (Atakan Vakası)
Sonunda Beyaz Yaka ile Ömer Alkan buluştu! Buluşma üzerine, fazla derinlere girmemeye çalışan ikili gündemden girdi. Küçük filozof Atakan konusu gündemi fazlasıyla meşgul etti. Bu konu üzerinden proje çocuklara, postmodern toplum yapısına, oryantalizm ve “occidentalism” konularına, iyi topluma, sosyal medya gerçekliğine, ve youtuber olarak Beyaz Yaka ve Ömer Alkan’ın geleceğine dair konular ile devam eden video, keyifli bir akış içerisinde ilerledi. Her konuya biraz değinen bölümün devamı da olacak.
11- Büyük Buluşma (Youtube'a Niye Düştüm?)
Beyaz Yaka’nın, Ömer Alkan ile buluşmasının ikinci kısmına hoş geldiniz. Şimdi ise daha samimi kısım ile sizlere Ömer Alkan’ın çalışmalarına ve kişiliğine dair detayları aktaracağız. Bizden ayrılmayın.

Ayrılsanız bile geri dönün. Geri dönmenizin yolu ise, abone olmak.

Sizlere daha önce, bize abone olun demiş miydik?
12- İdeoloji (Tetiklenmeye Hazır mıyız?)
Tetiklenmeden, “trigger” olmadan, inceleyelim dedik. Siz de böyle derseniz, analitik düzlemde dinlerseniz çok seviniriz. Kategorizasyon nedir, stereotiplerin kökeni nedir, ideoloji nedir, neden sorgulanmalıdır? Neden ideolojileri aşma çabasında olmalıyız?

Bu sorular eşliğinde “İdeoloji” konusuna girmiş bulunduk. Devamı gelecek, takipte kalın!
13- İdeolojilere Reddiye - Hakikat Vardır ve Kimliğinden Kıymetlidir
İdeoloji konusuna küçük videolar eşliğinde devam ediyoruz. İdeolojinin tanımını biraz daha açan Ömer Alkan, postmodern ideolojilerin kimliği ön plana çıkarmasını eleştiriyor bu bölümde. Postmodern – Postyapısalcı algının hakikat fikrini reddetmesini reddediyor. Bu anlamda, eski ideolojilerin her gerçekliği kapsama çabasındani postmodern ideolojilerin aşırı öznel tutumlarına gittiklerini ifade ediyor. Akademideki bilimsellikten uzaklığı da eleştirmeden geçemiyor.

Yakında ABONMAN’sız izleyemeyeceksiniz bak, abone olun hemen. Var mı acaba öyle bir uygulama? Bilgilendirin bizi. 🙂
14- Mağdur Edebiyatı / Politik Doğruculuk
İdeoloji konusu tüm hızıyla devam ediyor. Biraz rahat, biraz güncel konularda zihin pratiği yapan Ömer Alkan’ın ayakları biraz daha yere basmaya başladı.
Teori teori, nereye kadar!

– Bilimde Çoğulculuk,
– İdeolojinin Hayatın Gerçeklerinden Kopması
– Psikolojik Olarak Mağdur Olma Arzusu
– Mağdur Edebiyatı, Sorunu Kemikleştirir, Çözmez
– Yılmaz Erdoğan Vakası / Yahudi Vakası
– Kol Salla Vakası
– “Pussy Generation”
15- Virüsten Şiir Kaptık
Video Konferans furyasına Beyaz Yaka ve Ömer Alkan da dahil oldu. Gündemin çiçeği Coronavirus 19 ile başlayan diyalog, sistemin değişip değişemeyeceği gibi konulara geldi. Karantina sürecinde üretme çabası ve Ömer Alkan’ın hızlı yazma ve üretmesi, yazma sırasındaki ritüelleri derken keyifli ve samimi bir konuşma oldu.
16 - Sosyal Bilimler ve Akademi
İlk canlı yayın deneyimini gerçekleştiren Ömer Alkan ve Beyaz Yaka (Selman Öztürk), Sosyal Bilimler’in bilimden aktivizme kayması üzerine konuşuyorlar.
17 - Yapay Zeka Sanat Üretebilir mi?
Siyasi gündem ile açılan konuşma, yine popülizm ve ideoloji eleştirisi üzerine ilerliyor. Bu sefer, akademi veya kimlik ideolojilerinden ziyade, iktidarın popülizmi ve ideolojileri silah olarak kullanması Ömer Alkan’ın ana doğrultusu oluyor. Fakat ana konu ise, geleceğin korkulu rüyası yapay zeka. Yapay zekanın sanat üretebilmesi, insanlığın yaratıcı zekasının noktalanması demek olacağı için, aslında çok önemli bir konu. Bunun neden olamayacağını, yapay zeka ile insan zekasının niteliksel olarak farklılığını vurgulayan Ömer Alkan içimizin biraz olsun rahatlatıyor. 🙂
18 - Şehir ve İnsan
Şehir, ideolojiden müzdarip olan Ömer Alkan için önemli bir konuydu. Politikanın kökeni şehirle ilişkili olması nedeniyle, siyaset mecburi bir hal almaktadır. Şehir, siyaset, ideolojiler, şehrin içindeki gruplaşmalar ve bunlara rağmen bireyin önceliği gibi başlıklarda verimli bir konuşma gerçekleşti. İyi seyirler.

Bülten'e Üye Ol

Fihrist Kitap Çalışmalarından Haberdar Ol