Fihrist Portre ile her hafta çarşamba günü bir yazarı özel konuk alarak; sanatçının şiirini, hikâyesini veya edebî denemesini sunuyoruz. Eser eşliğinde yazarı da kısaca tanıttığımız Portre ile sanatçı kimliğine kısa bir ışık tutuyoruz.

Büyümek istemeyen bir bebektim,
Büyüdüm ve beşiğimden sopalar düzdüm düzinelerce
Kabuğunu hissettim magmanın,
Sınamak travmaya dahil.
Kendime vurduğum ilk sopadan sonra uyumak istedim,
Beşiğim yoktu.
Şimdi eli sopalı, uykusuz ve kabuklu bir bebeğim ben.
Bir çerez gibi sarhoşluğun yanında gidecek cinsten değil,
Helmelendi kanım ve ben büyüdüm annemi babamın mezar taşıyla öldürerek.

Şimdi bir üç kişilik bir mezarlığa kendimi dikiyorum çiçek yerine,
Kendimi diliyorum Tanrı senden, içmek yerine.
Fare kapanı son çaresi mi Hamza abinin?
İçimdeki kötü gülüşe merhaba de,
Benim artık gözlerim gülmüyor,
Toleransı, referansı ve reveransı takas ettim rövanşla
Kötü bir insan oldum iyi bir adam kalabilmek için,
Kahkahalarım hayli pesten çıktı,
Pesten çıktı raylar,
Raylar treni püskürtüyor,
Tren uçmak zorunda.
Makinist şaşkın,
Yolcular sıkıcı hayatlarına renk geldiği için sevinçli.

Nedir bu damarlarıma akıp beni bir karanlığa çeken?
Fecr olma isteği mi?
Yoksa beraber olduğum son kadın Farsça’ya ilgili diye mi?

Ben hiçbir zaman iyi bir çapkın olamadım,
Ya tanrıydılar ya köle,
Oysa hepsi ikna olmaya hazır birer Ebu Hureyre.
Adil değil hayat güzelim,
Güzelliğin de adil değil,
Adalet de güzel hayattan hariç.
En azından bizim topraklarımıza uğramıyor,
Uğur kokuyor 1993’den sonra doğan ülkemizin her insanı.

Cevapsız kalan çırpınışlarımdan yüzmeyi öğrendim,
Kolluklarımı pazum sandım,
Yolluklarımı pozum bildim,
Hoşluklarım kozum bilindi,
Bana düşen gitmekti kendime varmak üzere.

Her zaman beni çirkin gösteren bir aynaya bakıyordum,
Çerçevesi çok pırıltılıydı sadece.
Rengarenk, flashlı.
Kadın bana 3200 kelvinlik bir loşlukla geldi,
Ben onu gün ışığına koydum umarak,
Umduğumdan fazlası oldu ve tükendim,
O kadar öldüm ki yeraltına doğdum.

Şimdi taş duvar bir siper ördüm kendime pamuk dolgulu plakalarla,
Siperin önüne gelmeye cesaretin yok sevgilim,
Kaç,
Sonunda bana varacaksın.
Kurşunlardan kaçabilirsin belki ama ağzındaki demir tadından kurtulamazsın.

Arayış kul etti,
Bulmak peygamber kıldı,
Ve gitmek tanrıyı oydu ellerimden.
Tırnaklarım yok artık,
Parmak uçlarımda dikta.
Yaşadım çeyrek ömrün en güzel aşkını.

– Sanat kavramına odaklandığınızda, zihninizde beliren ilk cümleler nelerdir?

-Sanat denince aklıma ilk gelen kelime, iyileşmek. Bu güne kadar sanatın birçok dalında öğrenim yaptım. İlk olarak şiire başladım, sonra ‘graffiti’ sanatına, sonra müziğe, son olarak da sinema okuyarak sinemaya.. Ve bütün bunları iyileşmek için yaptım. Şöyle ki sanatçı bence eserinin üretim sürecinde eserini evrensele yayma ya da topluma açma çabasıyla onu, yaşantısını şahsilikten kurtarıp evrensel kavramlara yaymak ister. Çünkü eğer eserine şahsi hayatında yer alan isimleri, olayları yahut benzersiz saydığı durumları konu ederse anlaşılmayacağını bilir. Ve sanatçının bu evrensele yayma çabası onun kendi yaşantısını özel ve benzersiz değil genel bir insanlık durumu olarak görmesini sağlar bu da aslında sanatçıyı iyileştiren şeydir. Sanat ne toplum için ne sanat içindir. Sanat sanatçının iyileşmesi içindir.

– Sanat kavramına bakışınız, eserlerinize yansıyor mu? Yoksa ürünleriniz, düşünsel olmaktan ziyade içsel ve anlık yansımalarınız mı?

-Şiir yazarken, senaryo yazarken ya da bir şey çizerken bu tabii ki yansıyor. Çoğu zaman yaptığım şey başka bir şeyi temsil ediyor ve onu nihayete erdirerek başka bir şeyin telafisini yapmaya çalışıyorum, bir yansıtma yapıyorum bilinç altımda. Tabii eser üretirken bunu fark etmiyorum ama en çok kendimden öğrenmişimdir şiir yazarken aklıma birçok travmam gelmiştir ve bunları psikoterapi seanslarıyla iyileştirdim. O sebepten ürettiğim şey aslında en çok bana fayda sağlıyor. Ve insanlar da benim bilinçaltımdan evrensel bilinçaltıyı görürlerse onlar da iyileşirler.  Ben iyileşmek için yapıyorum. Ve sanırım biraz da iyileştirmeye başladı.

– Sanat adına neler gerçekleştirdiniz, neler gerçekleştirmek istersiniz? Gelecekte çıkarmak istediğiniz ürünler hakkında neler söyleyebilirsiniz?

-Sanat adına yemediğim halt kalmadı; şiir yazdım, müzik yaptım, fotoğraf çektim, film çektim, senaryo yazdım, ‘graffiti’ yaptım, bir de âşık oldum.. Gelecekte yapacağım işlere gelirsek şimdilerde bir şiir dosyam var onu çıkartmayı planlıyorum. Onun haricinde sinemadan para kazanılmadığı için reklamcılıkla geçimimi sağlıyorum. Ve çekmek istediğim bir belgesel var. Ankara’da şehir efsanesi olan biri hakkında. Onun haricinde bir de roman tasarımım var. Ama bu çok ileri düzeyde interaktif ve teknolojik öğeler içeren bir roman. Bu roman için özel yapay zeka katkılı donanımların tasarlanmasını  gerekiyor ve bir de aplikasyon gerekiyor, o yüzden uğraştırıcı bir süreç ama eğer olursa her halde en iyi eserim olur. Şiir kitabımdan biraz bahsedecek olursam; kendisi aslında bir dönüşümün hikayesi. 2021 Haziran’ından şu ana kadar yazdığım şiirleri içeriyor ve her şiirin başında şiirin yazılma hikayesi var. Şairlerin ya da sanatçıların kendilerini  hayatın dışında konumlandırmalarına karşıyım. Şahsen öyle yapmıyorum ve okuyucunun okurken gerçek bir şeyler okumasını istiyorum. Olanların hepsi yaşandı ve hissedildi..

Şair – Komedyen – Çizer – Fotoğrafçı – Müzisyen – Fazla Ünvan Sevmeme Uzmanı

25 yaşındayım. Kütahya’da doğdum. Ankara’da yaşıyorum. Babam asker emeklisi, annem çocuk bakıcısı. İkisi de iyi insanlar. 12 yaşında şiir yazmaya başladım. Haziran 2021’de ilk şiir kitabım “12 Yaşımdan Beri Utanıyorum”u çıkardım. Sinema okudum. “Capoeira: Bir Kültürün Hikayesi” belgeselinin yönetmeni ve Anılcan Öztürk’ün yönetmenliğini yaptığı Saplantı kısa filminin müzik bestecisiyim. Ağustos 2021’den beri de stand up yapıyorum. Neden bu kadar şey yapıyorsun Mert Topuz. Kaçıyorum sayın okuyucu, kaçıyorum kendime. Nasıl öğrendin bu kadar şeyi Mert Topuz? Yalnız bir çocuktum sayın okuyucu. Neden kendinden üçüncü kişi gibi bahsediyorsun Mert Topuz? Çünkü çoğu zaman çok kendimin içindeyim, biraz uzaktan bakmak iyi geliyor sayın okuyucu.

Bülten'e Üye Ol

Fihrist Kitap Çalışmalarından Haberdar Ol