18 Kasım 1871 tarihinde İngiltere’nin Berkshire kentinde doğan Robert Hugh Benson, döneminin önemli kurgu yazarlarından biriydi. Farklı alanlarda birçok eser vermiş olsa da, ön plana çıktığı kategoriler distopya, hayalet hikayeleri ve çocuk öyküleriydi. Kardeş Edward Frederic Benson da kendisi gibi yazarlık yapıyordu. Benson, eğitimini Eton Koleji’nde tamamladı ve bunun ardından 1890-93 yılları arasında da Trinity Koleji’nde teoloji ve klasikler üzerine çalıştı. Benson’ın teoloji üzerine çalışması tabii ki öylesine bir durum değildi. Babası Edward White Benson o zamanlarda İngiltere’nin resmi kilisesi olan Anglikan Kilisesi’nde başpiskopostu ve dolayısıyla Robert Hugh Benson’ın kendisi de hayatı boyunca Hristiyanlığa yakınlık duymuştu. 1895 yılında babası tarafından Anglikan Kilisesi’ne rahip olarak kabul edildi. Fakat bu duruma babasının etkisi altında erken karar vermiş olsa gerek ki, sonraki yıllarda düşünceleri değişti. 1896 yılında babasının ölümünün ardından Orta Doğu’ya giden Benson, burada bulunduğu süreçte Anglikan Kilisesi’nin doktrinlerini sorgulamaya ve Katolik Kilisesi’nin doktrinlerini incelemeye başlamıştı. Orta Doğu’dan döndükten sonra, düşünceleri daha da değişmiş ve yüksek kilise geleneğine daha yatkın hale gelmişti. Böylelikle, aradan çok yıl geçmeden, 1903 yılında Anglikan Kilisesi’nden ayrılıp Katolik Kilisesi’ne katılmaya karar verdi; bir yıl sonra ise resmi olarak Katolik bir rahip oldu. Vefat eden babası, Anglikan başpapazı olduğu için Benson’ın mezhep değiştirmesi Katoliklerde büyük bir heyecan ve merak uyandırırken, Anglikanlar tarafından aşağılanmasına ve nefret söylemlerine sebep oldu. Fakat Benson bir daha yolundan hiç şaşmadı ve böylelikle Katolik hiyerarşisinde yükselmeyi başardı. Kendisi, katıldığı her toplulukta oldukça sevilen ve güçlü bir hitabet yeteneğine sahip bir rahip olduğu için de 1911 yılında Papa X. Pius’ın yardımcılığına kadar yükselip Monsenyör unvanını aldı. 

Bu başarılı dini kariyerinin yanı sıra, Benson bu yıllarda yazarlık kariyerini de devam ettirdi. En çok ses getiren eseri Dünyanın Efendisi’ni ise Katolik Kilisesi’ne kabul edilmesinden dört yıl sonra yazdı. Benson 19 Ekim 1914 yılında, akciğer iltihabı nedeniyle öldü ve Salford şehrine gömüldü. 

Tanrıtanımazlığın distopyası şeklinde tanımlayabileceğimiz “Dünyanın Efendisi” günümüzdeki laik aşırılığı öngördüğü için Katolik Kilisesi’nin en çok önerdiği eserlerin başında gelmektedir. 

Papaz olan Robert Hugh Benson tarafından yaklaşık 120 yıl önce yazılan bu kitap, kehanetlerinin tutarlılığı sebebiyle son Papa Francis’in de en çok önerdiği kitap olarak bilinmektedir. 

Benson’ın kurduğu distopyada, Hristiyanlık ve semavi dinlerin artık esamesi okunmuyor, Tanrı’ya inanç duyulmuyor ve yeni “İnsanlık Dini” takip ediliyordur. İnsanlık, aşkın Tanrı fikrini reddetmiş olsa da bir şeye inanma isteğinden hâlâ vazgeçmemiştir; dolayısıyla kendisine bir öncü, bir nevi yeni bir Tanrı arayışındadır. Elbette savaş, Katolik papazı olan Robert Hugh Benson için, “İnsanlık Dini” mensupları ile Katolik direnişçiler arasında gerçekleşir.  

Eserde ele alınan, teknolojinin despotik yapıya hizmet edişi de günümüze bakan başka bir konudur. Bu distopik bilimkurgu, dolayısıyla, otoriter gücünü kendi inancı dışında başka inanç tanımayan yapı üzerinde inşa eden bir iktidarın dine karşı dinsel bir acımasızlığını güçlü bir şekilde anlatmaktadır.

Robert Hugh Benson, güçlü ve sarsıcı edebi diliyle, döneminde adından çokça söz ettirmiş bir yazardır. Bu savaş, onun dilinde destansı bir ifade kazanmıştır. Fihrist Kitap olarak, bu çalışmanın elbette Türkçe yazınında yeri olmalıydı düşüncesiyle “Ütopya, Distopya ve Bilimkurgu” dizimizin içerisinde, klasiklerle birlikte yayımlamış bulunuyoruz.

İyi okumalar diliyoruz.

e-kitap alımı için:

₺109,50 | özel fiyat |  181,65

Bülten'e Üye Ol

Fihrist Kitap Çalışmalarından Haberdar Ol