Agâh Ensar Can, 5 Temmuz 1999 tarihinde İstanbul’da doğdu. Kalemi eline aldığında liseye yeni başlamıştı. Yazmayı, “… sadece kendi içinde yükselen çığlıkları değil, yazdığın için sana karşı yükselen çığlıkları da bastırmak.” şeklinde tanımladı. Şiirle başladığı yazın hayatına denemeyle devam etti ve sonrasında ilk romanı Bir Siyasinin Hikâyesi’ni kaleme aldı. Roman, yazarın o dönemki ruhsal bunalımıyla kesiştiği gibi, sonralarda inşasına başlayabildiği sanatıyla büyük ölçüde çelişmektedir. 2016 yılının Ocak ayında yayımlanan Bir Siyasinin Hikâyesi’nin ardından yazar, tam altı yıl boyunca yeni bir kitap çıkarmamıştır.

Aradaki bu altı yıllık zaman diliminde kendini okumaya veren Agâh Ensar Can, yazmanın sonra geleceğini düşünmesine rağmen kendini yazmaktan alıkoyamadı. 2 roman ve 1 şiir kitabına bir yerde toplanamayan öykü ve yazılar eşlik etti.  Şiiri daima ayrı bir yere koymakta ve onu çok soylu bir sanat olarak görmektedir. Yazdıklarında toplumu ihmal etmeyen bireyci bir tavır takınmaktadır. Özellikle şiirlerinde “bireyden topluma varım” söz konusudur.

Okudukça çelişiyor, çeliştikçe kendi benliğinin kâşifi oluyordu. Bu doğrultuda attığı en önemli adımlardan biri, Marmara Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü okumak oldu. Öğrencilik yıllarında yazar ve şairler üzerine kapsamlı okumalar yaptı. Bu yıllarda edebiyat üzerine makale ve eleştiri yazıları yazmaya başladı. Kalemin ona sunduğu ve sunabileceği zenginliğin farkına vardığından, kendini yazar ya da şair olarak değil, edebiyatçı ve sanatçı olarak nitelediğini dile getirdi. 2018 ve 2019 yıllarında düzenlediği “Yazıyor Bu Hayatı” etkinliği kapsamında lise ve üniversitelerde söyleşi yaptı. Kendi sanatının yanı sıra genel olarak yazmak ve Türk edebiyatının durumu üzerine fikirlerini beyan etti. 2019 yılının Mart ayında bir dergi kurma fikrine kapıldı ancak maddi yetersizlikler nedeniyle o yıl bu fikri hayata geçiremedi. Biri altı yıl sonraki dönüşünü müjdeleyen Çilekeş Kardeşler olmak üzere iki dosyasıyla dijital bir yarışmada ödül kazandı. Kalemin çatısı altında farklı faaliyetler gösterse de dergi fikri her an masadaydı. Nihayetinde Türkiye’de ilk korona virüs vakasının açıklandığı günden bir gün önce üniversiteden sınıf arkadaşıyla birlikte Darağacı Sanat’ı kurdu. Maddi yetersizlikler nedeniyle -yazar şimdilerde, bu durumu o dönem yeterli olgunluğun olmaması nedeniyle kâr saymakta- e-dergi olarak kurulan Darağacı Sanat, ertesi gün ilk vakanın açıklanmasıyla tamamen dijital bir proje oldu. Salgın döneminin ilk çeyreğini dergiyi inşa ederek geçiren Agâh Ensar Can, Ağustos ayında ortağı ve ekibiyle birlikte dergicilik hayatına başladı. Yedi sanatın birleştirici gücü, edebiyat kökenli sanat dergisi Darağacı Sanat, günden güne büyüyen bir edebiyat topluluğuna dönüştüğü gibi 2022 yılının Mart ayında matbu olarak yayımlanmaya başladı.

Dergide öykü, deneme, şiir ve inceleme yazılarının yanı sıra kendi köşelerine de imza atan Agâh Ensar Can, yazar ve şairleri karşılaştırdığı makaleleri Aynı İpin İki Cambazı köşesinde, edebiyat tarihinde bilinmeyen eğlenceli anekdotları da Dedikodu köşesinde okuyucularla buluşturdu.

Yılların kendisine cömert davrandığını düşündüğü için kitap çıkarma konusunda aceleci olmadı. Yeni türler üzerinde çalıştı, kendi tarzını bulana kadar arayıp da denemediği tarz bırakmadı. 2018 yılının Mayıs ayında mizaha ilgi duymaya başlamıştı. Rıfat Ilgaz, Aziz Nesin ve Muzaffer İzgü ekollerini bir bir tanıdı. Ardından bir ekole bağlı kalmaktan ziyade kendi yolunu çizmeyi tercih ederek Gökdoğan adlı ilk mizah öyküsünü yayımladı. Gökdoğan şimdilerde yazarın yolculuğunda bilinmeyen ama yazarın önemli bir adım olarak gördüğü bir öyküydü. Mizaha olan ilgisini Çilekeş Kardeşler romanıyla pekiştiren yazar, Darağacı Sanat’ta pek çok mizah öyküsü yayımladı. Gitgide ucu sivrileşen kalemi, mizah ile güçlendi.

2022 yılında geride bıraktığı altı yılın üstüne kendince anlamlı bir dönüş yapmak istedi ve Çilekeş Kardeşler’i Fihrist Kitap etiketiyle okuyucuya sundu.

Üniversiteden mezun olduktan sonra yayıncılık dünyasında olmayı arzulayan Agâh Ensar Can’ın yolu Fihrist Kitap ile kesişti. 2021 yılından beri, idealist ruhların bir parçası olarak faaliyet göstermekte olan Can’ın Fihrist Kitap’taki editörlük yolculuğuna 2022 yılında müdürlük de eklendi.

Kitapları: Bir Siyasinin Hikâyesi (2016) Çilekeş Kardeşler (2022)

Yayınları: Darağacı Sanat (2020 -)

Biri top peşinde koşar, diğeri peşinde koştuklarını yazar. Kimine göre milyarlık dünyada sıradan iki nokta, kimine göreyse bir çifti aile yapan iki hayta.

Küçüklükten beri hep çok zekilerdi. Hatta hiç küçük olmamışlardı. Büyümüş de küçülmüş lafının iki bedene bölünmüş hâliydiler. Akranları agu bugu diye etrafta gezerken onlar Aganta Burina Burinata’yı çoktan sökmüş, sol yanına Halikarnas Balıkçısı’nı yapıştırmışlardı. Yeri geldi aralarında bir tanecik fark olsun diye biri basketbol oynamayı bıraktı ama yine de denge değişmedi, aynı boydalardı.

Sohbet edeceklerse iki lafın direkt boynunu kırarlardı, belini kırarak acı çektirmeye gönülleri razı gelmezdi. Her şeyden önce sırt sırta verdiklerinde kendilerinden eminlerdi. Hatta zamanında küçük dağların yaratılış kadrosunda bulunduklarına dair iddialar bile ortaya atılmıştı ama yaşları bu iddiaları çürüttü. Sadece kardeş değillerdi. Aynı zamanda ikizlerdi. Birbirleri için varlardı. Çünkü ikizler birbirinin aynasıydı.

Fihrist Kitap olarak, Agâh Ensar Can’ın keyifli, muzip ve yediden yetmişe her okuyucunun aile sıcaklığını hissedeceği bu samimi romanını sunmaktan mutluluk duyuyoruz.

Keyif dolu okumalar dileriz.

e-kitap alımı için:

₺69,50 | özel fiyat |  108,15

Bülten'e Üye Ol

Fihrist Kitap Çalışmalarından Haberdar Ol