Söylev Dizisi

yerli kurgu eserlerimizi barındıran bu dizi ile “söylev” çatısı altında bir anlatı dili kurmak ana çabamız. dizi şu önerme etrafında şekillenmektedir: söylenen her söz monologdur, söylevdir; diyalogdan önce dilin ifade aldığı biçimdir ve gerekli keskinliğe, dinamizme ve güce sahip olması, hedefine ulaşması için elzemdir. elbet her söylev topluma yönelir ve diyalektik akışta evrilir. ama diyalektik devinimin sağlığı, diyalog içindeki monologların itki gücüyle ölçülebilir.
bu, metinlerde üçüncü tekil şahıs konuşmayacak; tanrısal bakış, durumu tasvir etmeyecek demek değildir. aksine metin, varlığı itibariyle zaten monologdur ve söylevdir. tanrı dahi tekildir. çoğula varmak ve çoğul adına konuşmak, çoğu zaman baskıcı sonuçları beraberinde getirir. dolayısıyla söylev, popülist dayatmalardan uzak olduğumuzu dile getirmenin yeridir.
bu noktada ikinci önerme şöyle dile gelir: en etkili nutuk, içe seslenen ve iç mücadeleye yönelendir. bireyin içe yönelmiş atılgan ve bir o kadar iç savaşında kaybetmeye mahkum bu söylevleri ile devinim kazanmak, her nutku bir silah gibi kavrayıp bireyin mücadelesine imkan sağlamak ana hedeftir. söylev dizisi işte böyle bir idealizmin kapsayıcı bütünlüğünü yansıtan kitapları bünyesinde taşımayı ve yenilik sunmayı ana gaye edinir.

Bülten'e Üye Ol

Fihrist Kitap Çalışmalarından Haberdar Ol