Fihrist Portre ile her hafta çarşamba günü bir yazarı özel konuk alarak; sanatçının şiirini, hikâyesini veya edebî denemesini sunuyoruz. Eser eşliğinde yazarı da kısaca tanıttığımız Portre ile sanatçı kimliğine kısa bir ışık tutuyoruz.

Portre: Furkan Çirkin

Şüphesiz Belki / Şiir

Şüphesiz

/

Şüphesiz düşünüp anlamayasınız diye

hiçbir öğüt içermeyen bir şiirdir bu şiir

/

şüphesiz

 

 

Belki

/

Belki henüz doğmamış –belki de hiç doğmayacak-

annemdir benim kızım

/

belki

 

 

Yani

/

Yani ölümden korkmak, yaşamamışlığın sonucudur

korkmamak, yaşamışlığın

/

yani

 

 

 

 

Zaten

/

Zaten bütün şairler, hiç ölmeyecekmiş gibi öte dünya

ve yarın ölecekmiş gibi bu dünya için…

/

zaten

 

 

Şüphesiz, belki,

Şüphesiz belki,

Yani ben!

Zaten…

Röportaj

– Sanat kavramına odaklandığınızda, zihninizde beliren ilk cümleler nelerdir?

Sanat, hiçbir anlamı olmayan yaşama ve kaçınılmaz olan ölüme bir başkaldırıdır. Aslında benzer düşünceleri birçok filozof ve sanatçı dile getirmiş zaten. Mesela Albert Camus, insan ancak başkaldırarak özgür olur diye düşünmektedir. Camus’ye göre anlamsız ve absürt olan yaşama, ‘‘Sisifos Söyleni’’de anlattığı gibi yaşayarak başkaldırmaktadır asıl mesele. Kanaatimce burada da en yüksek başkaldırı sanattır. Yine Tarkovski’ye göre sanatın amacı, insanı ölüme hazırlamaktır. Hakeza Nietzsche’ye göre sanat, yaşamın kurtarıcısıdır ve şair de varlığın uçurumundan ses veren biridir. Çünkü Nietzche’ye göre varoluşun anlamsızlığı ve absürtlüğü karşısında ancak sanata tutunarak var olabiliriz.

Aslında bu soruya cevap verirken bana yakın –daha çok varoluşçu kafadaki- filozofların sözlerini sesli tekrarlamak istedim. Kısacası bence ‘‘sanat, yaşama anlam katmaktır’’ falan değil. Sonuç olarak bence sanat, anlamsız ve saçma olan yaşama başkaldırıdır. Hakeza ölüme de… 

– Sanat kavramına bakışınız, eserlerinize yansıyor mu? Yoksa ürünleriniz, düşünsel olmaktan ziyade içsel ve anlık yansımalarınız mı?

-Kesinlikle yansıtıyor. Ancak bu yansıma sadece sanat kavramına bakışımla sınırlı değil, tüm düşünce dünyamla ilgili… Zaten şiirlerim üzerine oldukça çok düşünürüm. Diğer hiçbir şekilde ifade edilemeyecek düşüncelerimi ancak şiirle ifade edebildiğimi düşünürüm. İşte bütün bunları ben düşünürüm. Ayrıca zaten her türlü insan üretimimin en düşünsel olanı sanat değil midir?

– Sanat adına neler gerçekleştirdiniz, neler gerçekleştirmek istersiniz?Gelecekte çıkarmak istediğiniz ürünler hakkında neler söyleyebilirsiniz?

-Şiir yazdım. Şiir yaşadım. Şiir yazacak, şiir yaşayacağım.

Kısa Biyografi

1992 yılında Konya’da doğdu.

İki üniversite terk etti. (Boğaziçi Edebiyat ve Kadir Has Reklamcılık)

İki üniversite bitirdi. (İstanbul Üniversitesi Hukuk ve Felsefe)

İstanbul Üniversitesinde Kamu Hukuku yüksek lisansını tamamladı, aynı programda doktoraya devam ediyor.

7 yıl ve 24 sayı boyunca Yelkensiz dergiyi, 2 yıl ve 5 sayı boyunca Ramak fanzini çıkardı. Kanon 2010 dergisinin yayın kurulunda yer aldı.

Şiirleri; Varlık, Sincan İstasyonu, Eleştirel Kültür, Akatalpa, Eliz, Kanon 2010, Babylon, Yelkensiz, Eskişehir Sanat, Yaşam Sanat, Son Gemi, İlkyaz, Etki, Deli, 1KafaSesi, Hayalhane gibi dergi ve fanzinlerde yayımlandı.

 

-2015 YDÜ üniversiteler arası şiir yarışmasında birincilik ödülü aldı.

-2016 Adana Yaşam Sanat Derneği şiir yarışmasında üçüncülük ödülü aldı.

-2016 Eskişehir Sanat Derneği Genç Şiir Ödülünde mansiyon ödülü aldı.

-2016 Arkadaş Zekai Özger Şiir Ödülünde adı anılanlardan oldu.

-2016 Dil Derneği ve İsveç Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından düzenlenen Gürhan Uçkan Şiir Ödülünde şiirleri başarısıyla öne çıkan şiirlerden sayıldı.

-2018 ve 2019 yıllarında Varlık Dergisi Yaşar Nabi Nayır Gençlik ödüllerinde şiir dosyası ön elemeyi geçen dosyalardan oldu.

-2019 Muammer Hacıoğlu Şiir Ödülünde jüri özendirme ödülü aldı.

-2019 İsmet Kemal Karadayı Onur ve Şiir Ödüllerinde övgüye değer bulundu.

 

Kitapları:

– Nihilist Alarm, Şiir, 2019.

– Şer/h, Şiir, 2020.

Bülten'e Üye Ol

Fihrist Kitap Çalışmalarından Haberdar Ol