1979 yılında İstanbul’da doğdu. Memleketi Bursa’dır. Yirmi senedir Batman’da yaşıyor. Şiir yazmaya ve dergilerde yayımlamaya 2000 yılında başladı. Yazdığı ilk dosyasıyla 2002’de Rıfat Ilgaz Şiir Ödülü’nü kazandı.
Şiirleri ve yazıları 2004 yılına kadar: Varlık, E, Heves, Başka, Kavram Karmaşa, Şiir Ülkesi, Sepya, Budala, Kuzey Yıldızı, İmlasız, Ağır Ol Bay Düzyazı, Daktilo, Ay, Akatalpa dergilerinde yer aldı.
2005’ten itibaren dergilerde şiir ve yazı yayımlamayı bıraktı.
İlk kitabı ‘Son’ 2009 yılında okura sunuldu.
2013 senesinde, beş tane şiiri İngilizceye çevrilerek George Messo editörlüğünde ‘Turkish Poetry Today’ seçkisinde Red Hand Books tarafından Londra’da yayımlandı.
2017 yılında İsmet Kemal Karadayı Şiir Ödülü’nü kazandı.
Polat Onat’ın kaleme aldığı 8 roman, 9 öykü, 5 şiir, 3 deneme ve 15 çocuk kitabı yayımlanmıştır.

Onat, yaşamayı bir yazma biçimi olarak görür.
Yazmayı bir yaşama biçimi olarak görenlere karşıdır.
Yaşamayı katlanılır kılan şeylerin başında yazıyı görenlere inat, yaşamayı katlanılır kılan bir şeyin olamayacağını ve yazının yaşamın içinde değil üstünde bir olgu olduğunu savunur.
21. yüzyılın ikinci çeyreği itibariyle artık güzel bir yazın eserinin ortaya çıkmasının olanaksızlığını öne sürer. Bu nedenle estetik bağlamda bir edebi kusursuzluğa ulaşma çabası yerine, farklılık ve benzersizlik içeren metinlerin kotarılmasının daha mühim mahiyette olduğunu iddia eder.
Bu söylediklerinin ve yazdığı tüm eserlerin saçma olduğunu kavrayacak bilinç düzeyine ulaşmak onun en temel gayesidir. 

“Bu kitapta Adem Yoksun’un, Kader Muhafızı’nın ve Bay B’nin şiirlerini bulacaksınız. Üç katil şairim… Aslına bakılırsa Adem Bey tam anlamıyla katil sayılmaz. Kendisi müntehir bir şair. Geniş anlamıyla bakılırsa kendini öldürmek de bir nevi cinayet sayılabileceğinden, onun için de diğer katillerin arasında kendini ifade edebilecek denli gözünü kan bürümüş diyebiliriz.”

“Ahlat Ağacı” filminde Nuri Bilge Ceylan’ın, “Taşra Mektubu”na yaptığı referanslar ile gündeme oturan Polat Onat, şiiri bıraktığını söylese de, kurgu metinlerinin içinde şiirlerini ve şairlerini yaşatan bir yazar olmaya devam ediyor.

Yeni bir şiir dosyası hayata getirmemek noktasındaki kararlılığı, ancak hayatını ve söyleyişini temelden şiirleştirmiş bir yazar gösterebilirdi… Şiir, işte tam böyle bir noktada bırakılır ve işte şiir tam bu noktada şair karakterlerin elinde keskin bir hâl alır.

Fihrist Kitap olarak, “Polatonat”ın günümüz Türk şiiri adına neler vadettiğini gözler önüne seren, değerli bir antoloji ile karşınızdayız.

Şair öldürse de şiir ölmez. 

e-kitap alımı için:

₺54,50 | özel fiyat |  83,65

“…Yaşadığım tuhaf durum, ani bir aydınlanma ve hızlı bir bilinç ışıması neticesinde olmadı. Yavaş yavaş şekillendi, aheste aheste vaziyetini duyurdu. Siz de takdir edersiniz ki bireyin, kendi şahsının var olmadığını anlaması ve kabullenmesi, öyle hemen yenilir yutulur cinsten bir durum değil…”

Cem Balçöz “Türkiye’nin yaşayan en iyi yazarı” olduğunu iddia eden bir paranoid şizofreni hastasıdır. Kuzeni Tekcan ise ağır depresyonlu ve obsesiftir, etrafında gördüğü her şeyi sayma takıntısından muzdariptir.

Bu iki hastanın da terapistliğini yürüten Doktor Nazife, hiç ummadığı bir şekilde şiddet sarmalıyla örülü, kıskançlıkla bezeli, tuhaf bir aşk üçgeninin ortasında bulur kendini.

“Ahlat Ağacı” filminde Nuri Bilge Ceylan’ın, “Taşra Mektubu”na yaptığı referanslar ile gündeme oturan Polat Onat, özünde tutku dolu ve yazma eyleminin yüceliğine kökten bağlı bir yazar.

“Türkiye’nin Yaşayan En İyi Yazarı”; Onat’ın edebi sınırları zorladığı ve karakterleri aracılığıyla yazarlık eyleminin kökenine inmek için keyifli ve trajikomik bir üslup sergilediği, şimdiden klasikler arasında kendine yer bulabilecek denli güçlü bir eser. Kısacası, sıkı bir edebiyat olayı.

Bu değerli eseri Fihrist Kitap olarak siz okurlarımıza sunmanın mutluluğu ile.
İyi okumalar.

e-kitap alımı için:

₺74,50 | özel fiyat |  118,65

XXXI: Fihrist Kitap / Roman

“Ölümsüz Cümleler” mevcut edebi kalıpları kırmayı hedef edinmiş, heyecan dozu her sayfasında artan, sürükleyici bir polisiye.

Kitaptaki her karakter, meşhur birer Hollywood yıldızıyla fiziksel benzerlikler taşıyor. Dedektifimiz, tuhaf biçimde öldürülen üç kişinin arasındaki bağı çözerse katile ulaşacağı düşüncesiyle derin bir soruşturmaya başlıyor.

“Ölümsüz Cümleler”, içerik itibariyle klasik türdeki dedektiflik romanlarında görülen entrikalı olay örgüsü dışında, bir seri katilin ruh dünyasındaki karanlık dehlizlere ışık tutan incelikli ve şairane bir üslubu da barındırıyor.

“Ahlat Ağacı” filminde Nuri Bilge Ceylan’ın, “Taşra Mektubu”na yaptığı referanslar ile gündeme oturan Polat Onat, özünde tutku dolu bir şair. Şiiri bıraktığını söylemesine rağmen, bu şairane tutku yakasını bırakmamış olacak ki; Onat, bu denli lirik bir polisiye ile karşımızda.

Yüksek hisler eşliğinde okuyacağınız bu sürükleyici polisiyeyi, Fihrist ailesi olarak siz okuyucularımıza sunmaktan mutluluk duyuyoruz.

Kitap Editörü : Mustafa Çapa
Baskı Tarihi : Haziran 2021
ISBN : 978-625-75990-9-2
Sayfa : 364 Sayfa
Ebat : 13X19,5 cm 

e-kitap alımı için:

₺109,50 | özel fiyat |  178,15

Bülten'e Üye Ol

Fihrist Kitap Çalışmalarından Haberdar Ol