Feminist
Ütopyalar

Özellikle ilk dönem feminist yazarların 19. yüzyılın sonlarına doğru üretmeye başladığı, o dönemin kadın hareketlerinin siyasi ve sosyoekonomik haklarının arayışına yönelik yargılar barındıran ve bilimkurgu niteliği taşıyan bu eserler, kendi içinde bir bütünlük oluşturmaktadır. İdeal dünya anlatısı olarak yeşermiş klasik ütopyacı anlayışın feminist literatürdeki yansıması olan bu ilk dönem feminist kurgu metinlerini, Türkçeye ilk kez kazandırmanın ve bir bütün hâlinde sizlere sunmanın mutluluğu içerisindeyiz.

Mary
Wollstonecraft


İlk feminist; 18. yüzyılın sonunda tutucu İngiliz aristokrasisi içinde aykırı bir kadın, Mary Wollstonecraft…

Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi adlı çalışmasıyla döneminde büyük bir üne kavuşmuş olan Mary Wollstonecraft (1759-1797), oldukça aktif bir yazar ve salonların aykırı figürüydü.

Rousseau‘dan etkilenen Wollstonecraft, Mary’de “dahi”nin doğuştan değil, hayata geçirilen bir etkinlik olarak düşünülmesi gerektiği fikrini yansıtmak istemiştir. Bir yandan da, Wollstonecraft’ın, tüm eserlerinde Rousseau’nun Emile adlı eserine bir reddiye sunarcasına bir tavır sergilediği açıktır. Bunu yaparken, John Locke’ın zihnin boş levha oluşu teoremi üzerinden bir eğitim modeli geliştirerek, kadınların da erkekler gibi eğitilmesi halinde, toplumda aşağı bir seviyede yer almayacakları düşüncesini savunmuştur. Dolayısıyla, özgür ve özgüvenli kadın, çocuk yaşta doğru yetiştirilerek ortaya çıkabilir…

Fihrist olarak, bu değerli ismin eserlerini ilk defa Türkçeye kazandırmak mutluluk verici… 

Bülten'e Üye Ol

Fihrist Kitap Çalışmalarından Haberdar Ol