Berat Yılmaz. 22.04.2002 tarihinde Zonguldak’ta doğdu. Lise öğrenimini Zonguldak Mehmet Çelikel Lisesi’nde bitiren Berat sonrasında üniversite öğrenimi için Zonguldak’ı terk etmek durumunda kaldı. İstanbul Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde öğrenim hayatına devam ediyor. Berat Yılmaz edebiyata ilk olarak Montaigne etkisiyle tutuldu. Avazı çıktığınca yazan Montaigne’in denemeleri Berat’a bir kapı açarak deneme türüne ilgi kazanmasını sağladı. Ortaokul bitene kadar yalnızca Montaigne’i okudu. Uzun yıllar Montaigne etkisiyle barınabilen Berat lise döneminde şiire ilgi duymaya; okumaya ve yazmaya başladı.

Edebiyata ilgi duymadan önce grafiti ve müzikle ilgileniyordu. Fakat bu sanatların ülkemizdeki değersizliği ve cezalandırmaya yatkın olması sonucu bir kenara bırakmaya karar verdi.

Evvela Orhan Veli’yi okuyan Berat sonrasında çağdaş Türk şairlerinin hepsini okuma çabası verdi. Birçoğunu okuduktan sonra Memet Fuat’ın Şiir Antolojisi’nde rastladığı İsmet Özel şiirine hayran kaldı.

İlk şiirlerini İsmet Özel ve Orhan Veli etkisiyle yazan Berat bu şiirleri yayınlamaktansa kendini geliştiren bir basamak olarak köşede bırakmayı tercih etti. 2020 yılında şiirlerini yayınlamaya başlayan Berat çeşitli dergilerde ve fanzinlerde yer aldı. Sonrasında 2021 yılının ocak ayında Köprü Edebiyat Fanzini’ni nisan ayına kadar 4 sayı çıkarıp kapattı. Bu esnada ilk şiir kitabı Yük Yukarı Fihrist Kitap’ta yayınlandı. Bu kitaptan sonra şiirde deneysel ürünlere çabalayan Berat sürekli yayınlandığı bir derginin atılımıyla Kargış adlı e-kitabını yayınladı. Kargış yayınlandıktan sonra şiirin yapısına ve işleyişine yönelen Berat bu konu hakkında düşünmeye ve yazmaya başladı. 

2021 yılında çeşitli dergilerde şiir ve yazı yayınlamaya devam ederken kasım ayında şiir düşüncesini yaymak adına Poetizm Dergisi’ni kurdu ve ancak 2 sayı yürütebildi.

2022 yılının mart ayında yine Fihrist Kitap’tan Akan Sudan Şüphe isimli şiir kitabı yayınlandı. 2022 yılının ara süreçlerinde çeşitli tek sayılık fanzinler yayınladı. Hali hazırda yayınlandığı dergiler ve fanzinlerde devam ediyor. Ayrıca Naifçe başta olmak üzere çeşitli dergilerde editörlük yapıyor ve yayın kurulunda bulunuyor. 2022 mayıs ayında Fihrist Kitap’ta editör olarak çalışmaya başladı. Aynı zamanda Fihrist’in alt kuruluşu olan Z ve Ötesi’nde editörlük yapıyor. Şiirin etrafında ömrünün şekilleneceği ve hatta içerisinde kalacağı bir yaşamı arzuluyor.

olağan ve sıradanlaşmış yoksulluk
renkleri çaresizlikle mücadele ediyor
ucuz elbiselerin
ve içine sığabilen silik uçurtmaları
hiç şüphesiz yaylım ateşine tutuyor kırlangıçlar

tırnaklarında ölüm postları
ışığın kırılmasıyla henüz ulaşıldı modern
ve bir o kadar çıplak bedenlere

resmiyete döküldü hissettiklerim
devlet dairesinde sıra beklerken
karmaşalar çaldı kulağımın kapısını
hissetmem için sorular farklı olmalıydı
fakat anne kızlık soyadı
soruluyor; aç, çıplak ve bir o kadar
modern şahsiyetlere

bireyin karda yürürken açtığı çığırdır us
fayans aralarındaki kimyasaldır
ayağını dünyasından kaydıran
kırk kırık kemiğinde
hırstır varsayılan

Söyleyişinin kudreti olsun hevesinde, daimî bir nida ile alıcısına ulaşsın niyetinde. Berat Yılmaz. Bir kızgınlık, köşe başı bir diklenme, mert bir deyişin eşliğinde büyülü bir soyut ile “dur” dedirten irade… Söyleyişinin harareti soyutun, kapalının, gizin içinden hissediliyor sanki, dumanı üstünde. Nefesin şehveti, ciğerin derin bir soluk ile yükselişi, inişi ve bir daha yükselişi…
Berat istiyor ki kelimeler hizama çekilsin. Arzunun ve İstencin anlamı bükme talebi… Berat istiyor ki, büyükçe ifadeler belirsin dilimde, kelimeler… her tanesi keskin darbemi taşısın, kırılsın!

alkan. 

e-kitap alımı için:

₺34,50 | özel fiyat |  48,65

XIII: Fihrist Kitap / Şiir

Yaş ilerliyor
Şiir bizi nerde görse
Yakamıza yapışıyor.
Bırak gideyim deme fırsatımız yok
İnsanlık şiiri
Kötü emelleri için kullanıyor
Seçim şarkıları beni cezbetti
Dine belki de şiirselliği nedeniyle bu kadar bağlandım
Sevgilimi şiirlerde bulduğum için aşığım
Vatanı şiirlerle sevmedik mi sevdiysek
Ezanların tınısı kulaklarımıza ahenkle gelmedi mi
Annenlerin ninnileri kafiyesiz olsaydı ağlamamız kesilir miydi
Hayatı dümdüz geçirseydik
Yaşamış sayılır mıydık
İnsanlık şiire
Şiir insanlığa muhtaç.

——–

Şiirin estetik çabanın tümünü kapsayan bir metaforla genişletilmesi, estetik biçimin anlamı önceleyen tutumu, aslında anlamın zaten özünde estetik biçimin yansıması oluşu… Berat şiirinde düşünmekten asla geri durmuyor ama düşüncenin en yalını, söylemin en durusu bile şiire kırılma eğiliminde. İşte bu, estetik merakın anlam ile olan içli dışlı ilişkisine işaret ediyor. Dahası Berat, şiirindeki anlamı şiirin ve güzelin kimliğinden ortaya çıkarma gayesinde. Anlama güzel olduğu için yaklaşıyor ve anlamı güzelin kimliğinden

doğuruyor belki de. 

(Ömer Alkan) 

Kitap Editörü : Tuba Nur Turan
Baskı Tarihi : Mart 2021
ISBN : 987-605-81811-9-9
Sayfa : 80 Sayfa
Ebat : 13 X19,5 cm

e-kitap alımı için:

₺34,50 | özel fiyat |  59,15

Bülten'e Üye Ol

Fihrist Kitap Çalışmalarından Haberdar Ol