Cliff Burton Anısına – Blue Öyster Cult – Astronomy

Astronomy şarkısının ilk önce Metallica cover’ını dinlemiş olabilirsiniz. 1998 yılında çıkardığı Garage Inc. cover albümündeki en etkili parçadır çoğu Metallica hayranına göre. Bu şarkının Metallica tarafından çalınmasının bir sebebi Cliff Burton’un en sevdiği gruplardan biri olarak Blue Öyster Cult’ı görmesidir. Cliff Burton ’86 yılında kazada ölen efsanevi Metallica basçısıdır, bildiğiniz gibi. Ona ithafen Blue Öyster Cult şarkısı çaldıkları söylenir. İyidir yorumları, gerçekten sevilir. Benim için de bu durum geçerlidir, lise zamanlarımda yoğun hallenmeler eşliğinde dinlendiğim bir müzik ziyafetidir. Ama…

1967’de New York yakınındaki Long Island’da kuruldu Blue Öyster Cult. Soft White Underbelly gibi enteresan bir isimle ortalıkta dolaşan grup 1971 yılından sonra ismini Blue Öyster Cult olarak değiştirdi.

Aması şu ki, birkaç yıl sonra Blue Öyster Cult’ın orijinal halini dinlediğimde şunu demiştim içten içe: Çok iyi, duygusal ve yoğun bir parça. Ama sanki şarkı tanıdık, evet bilindik bir akışı var ve sonlara doğru Astronomy diye bağırması, tanıyorum bu şarkıyı. Yani Metallica yorumuyla olan alakasını tam olarak bilmeden bağlanmıştım, şarkıyı inceleme olanağı bulmuştum. Bu yüzden söyleyeceğim şey şu olur ki, melodik zenginliği yitirmek pahasına yaptığı hamleleriyle Metallica, Astronomy parçasında haykırışlar arasında kaybolmuş. Bu demek değil ki şimdi dinlesem Metallica versiyonu yoğun hislerden dolayı tüylerimi diken diken etmez, gözlerimi nemlendirip tenimi germez. Ama…

Ama bu müzik bir şiirmiş, şiir kendi ağırlığından ödün vermez. Bu müzik belki saatler boyunca hislenerek binler ilhama sebebiyet verecekken, ilk birleşmenin şehvetiyle patlayıvermez. Anlatacak çok şey varken, hissin bükülmesinde tonlarca devinim yakalayabilecekken konuşmayı bilmez bir ergen hassasiyetiyle üzerine çullanıvermez. Çullanabilir elbet, ama…

Amasını bilmiyorum bu sefer. Metallica’nın uyarlamasına karşı da dilim fazla bükülmüyor, çatallaşamıyor. Ama ahengin şahlanarak saatleri bulan bu dansını izlemeyi sanırım insan o ergen yaşlarda beceremiyor. O yüzden, iki versiyonun da zamanı var diyelim. Blue Öyster Cult versiyonunu o zaman dinlemiş olsaydım sevmeyip belki gruba tümden rest çekip bu zenginlikten mahrum kalacaktım. İşte o yüzden, her hissin kabarmaya meyledecek anı ve o hissi yerinden kaldırabilecek müziği var diyelim.

İlk önemli Heavy Metal gruplarından olan Blue Öyster Cult, müziğindeki progressive öğeler ve kuvvetli melodilerle kendini farklı kılmayı başarmıştı.

Bir dağ yamacına tutunan ve aşağı sade bir akışa kalkışan şiirdir Astronomy. Gözler göklerdedir olduğunca ve ritmik salvolar şimşektir bir iki. Gök yarılmak üzeredir, gök ay üzerine yıldızlarca ürün vermektedir. Ürer bir iki ve rüzgar ruhuma, ürer tekmil ve rüzgar akar ruhuma. İşte budur müziği, rüzgarın bu göğün görseline çeşnisidir. Cezbetmektedir.

Bir dağ yamacına tutunan ama göğe hasret bir zemine akan melankolidir Astronomy. Göğün yargıya varan doğurganlığında, gözü kamaştıran takımlarca yıldızında bir arzuyadır. İşte rüzgar, rüzgar kaydığıncadır yanaklardan. Şiir kadar hüzünle uçacakken düştüğüyledir. Bazı böyle olur ve yüksekten düştüğünle bir çırpıda, anlık uçuverirsin. İşte böyle bir anda aşağı baksan yükseldiğini düşünür de göğe baksan bir şeyin değişmediğini sezersin. Değişmez bir şey, değiştirmeyecek can atarak haykırışın. Yaklaşamayacaksın tepene, dokunamayacaksın ve daima, düşeceksin yükselirken bile.

Bülten'e Üye Ol

Fihrist Kitap Çalışmalarından Haberdar Ol