Fihrist Portre ile her hafta çarşamba günü bir yazarı özel konuk alarak; sanatçının şiirini, hikâyesini veya edebî denemesini sunuyoruz. Eser eşliğinde yazarı da kısaca tanıttığımız Portre ile sanatçı kimliğine kısa bir ışık tutuyoruz.

Portre: Işık Sungurlar

Baharda Kış Ağrısı / Şiir

durduğun yerlerden

yol etmiyor keder kendine

akşamın sızıntısı aldırış etmiyor

yanmayan lambaların sessizliğine

soran yok

kutsanmış sabahlara

çıkmayan saatlerin

içe neden döndüğünü

durduğum yerden yaşam geçiyor

değmeden tenime

dilime gelmiyor adının geçmediği cümleler

çiçeğe durmamış bahçelerin hatırı ağıyor içime

sustuğum yerden

ah ediyor dilin figanı yüzüme

gitmediğim yerlerden

döndüremiyorum kendimi

Röportaj

– Sanat kavramına odaklandığınızda, zihninizde beliren ilk cümleler nelerdir?

Sanat dünyayla bağ kurma, dünyada olanı anlamaya yönelik bir açığa çıkarma ve dert etme halidir. Bir anlamda görünmeyeni görünür kılma çabası olarak da adlandırabiliriz.

– Sanat kavramına bakışınız, eserlerinize yansıyor mu? Yoksa ürünleriniz, düşünsel olmaktan ziyade içsel ve anlık yansımalarınız mı?

-Sanat kavramını bir var olma biçimi olarak gördüğüm için bu düşüncem eserlerime de yansıyor ister istemez. Bu her zaman bir düşünsel çaba içinde olmayı gerektirmiyor, bazen çalışmalarım kısa ve anlık olarak da ortaya çıkabiliyor. Sanatı dünyayı anlama çabası olarak yorumladığımız anda onu içselleştirmiş de oluyoruz. Bu nedenle benim bakışımla, ortaya çıkarttığım ürünler hem bir düşünce ile temelleniyor hem de o düşüncenin ani ortaya çıkışları olarak kendini gösteriyor.

– Sanat adına neler gerçekleştirdiniz, neler gerçekleştirmek istersiniz?Gelecekte çıkarmak istediğiniz ürünler hakkında neler söyleyebilirsiniz?

-Sanat adına bir şeyler yapma isteğim güzel sanatlar lisesine girmem ile başladı. Şu anda da Sanat Bilimi alanında doktora eğitimime devam ediyorum. Yıllardır sanatın hem pratik hem de teorik alanında çalışmalar yapıyorum. Özellikle kolaj sanatı ve çağdaş sanat felsefesi ile ilgileniyorum. 2017 yılında Kadın Haller adını verdiğim kolaj çalışmalarımdan oluşan ilk kişisel sergimi açtım. Aynı zamanda şiir ile de ilgileniyorum ve 2019 yılında Baharda Kış Ağrısı isimli ilk şiir kitabımı çıkarttım. Şu anda ikinci sergim ve ikinci kitabım için hazırlıklar yapıyorum. Bu iki alanı beraber yürütmek adına N.Nusret Nuhoğlu ve Atasoy Karadeniz ile Opia Sanat ve Edebiyat Dergisi’ni çıkartmaya başladık, burada da editörlük görevini sürdürmekteyim. Sanat ve edebiyat hep yan yana devam etti benim için, bundan sonra yapacağım çalışmalarda da aynı şekilde olacağını söyleyebilirim.

Kısa Biyografi

20.11.1987 İstanbul doğumlu.

Eğitim;

İstanbul Avni Akyol Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi (2006)

Maltepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Plastik Sanatlar Bölümü (Ana dal-2011)

Maltepe Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü (Yan dal-2011)

FMV Işık Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Resim Bölümü (Yüksek Lisans- 2013)

FMV Işık Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat Bilimi Programı(Doktora- devam ediyor)

Anadolu Üniversitesi Açık öğretim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü (devam ediyor)

Kitaplar;

-Baharda Kış Ağrısı (2019/ Anima Yayınları)

Katkıda Bulundukları;

– Çağdaş Sanatta Postmodernizm Neo- Avangardizm Sinizm, Ed. Rıfat Şahiner, Kolektif, (2020/ Ütopya Yayınları)

 

Şiirleri ve yazıları; Tay, Tmolos, Mahsus Mahal, Eliz, Edebiyatist, Süje, Soldan Esintiler, Kadran, Mahal, Edebiyat Daima, 1Kafa Sesi gibi dergi ve fanzinlerde yayınlanmıştır.

Bülten'e Üye Ol

Fihrist Kitap Çalışmalarından Haberdar Ol