Fihrist Portre ile her hafta çarşamba günü bir yazarı özel konuk alarak; sanatçının şiirini, hikâyesini veya edebî denemesini sunuyoruz. Eser eşliğinde yazarı da kısaca tanıttığımız Portre ile sanatçı kimliğine kısa bir ışık tutuyoruz.

Portre: Hatice Hamarat

Şafak Pikniği / Şiir

Ölümün zekâsından korkuluyum bu yürüyüşte
Işımalı dallar arasından şehri gizleyen sis
Yüzüme yakınlaşıyor
Titrek masalarda yazılıyor bazı şiirler
Ayrılıklar, güzeşte sözlerden anlaşılıyor

Şafak pikniğinde iki deli kuş;
Henüz sabah değil
Henüz çok erken umutsuzluğa
Şarkıları ikircikli ömrümü hatırlatıyor bana
İsabetsiz bir fetva belli ki düşümü yakıyor
Öldürsem kendimi, sığmasam şu toprağa

Güneşin de hüznü hüzün hani!
Kasıtlı tükenişler benimkiler
Âdetimdir diyerek sevmelere
Çocuksu ürpertilerle, akşamlara koşmak
Sonra, masada kalmış yalnız bir bardak
Beyaz duvarda silinmemiş bir leke
Tencerenin dibinde sıvanmayı bekleyen o kir
Bana yolların ucubeliğini hatırlatıyor
İki deli kuş başucumda, şarkıları keskin, yıkıcı şarkıları
-İnsanı, insana düşman eden bu düzende
Neşter gibi şarkılar dinlemelisin
Şansını, ölümden yana kullanabilmen için-
Felaketim okunuyor belli ki
Göğe bakıyorum, omuzlarım sönük, umutsuz
Düşüşler köreltiyor yabancı taraflarımı
Yoktur diyorum!
Yoktur! Susmaktan daha korkunç bir sızı
Bağırıyorum içtenlikle
Kâinatın yılgın savaşçıları nerede?
Ben sanki uyuyakalmışım türkülerin
Onlardan önce şarkıların dilinde

Bu gök, sonsuz bir unutuş
Bu yok oluş,
Parmağımla sana gösterdiğim her şey
Şu iki kuş! Senin ağzından konuşuyor
Bu dram,
Şafak pikniğine gidememiş bir memleketten doğuyor

 

 

Röportaj

– Sanat kavramına odaklandığımızda, zihninizde beliren ilk cümleler nelerdir?

Sanat, pek çok argümanın bir araya gelerek oluşturduğu bir yapı. Bu yapının ana malzemelerinin ise içerik, biçim ve samimiyet olduğunu düşünüyorum. Sanatçının içinde taşıdığı duyguların dışa vurumu olarak ortaya çıkan eser kolektif bilince ulaştığında artık diğer insanlara da ait oluyor. Sanat, her şeyin çehresini içtenlikle sarmalayan bir olgu.

– Sanat kavramına bakışınız, eserlerinize yansıyor mu? Yoksa ürünleriniz, düşünsel olmaktan ziyade içsel ve anlık yansımalarınız mı?

-Sanata bakış açım tabii ki eserlerime yansıyor. Ancak burada kalıcılık sağlayan sanatın, gerçek duygularla bezenmiş ve emek içeren sanat olduğunu da göz ardı etmemek gerekiyor. Bir ürün verirken anlık duygusal geçişlerden çok toplumsal sorunlara bakış açım, bireyin yalnızlığına ve kaotik dünyaya tutunma çabasına duyduğum saygı önemli bir kriter oluyor. Zaten edebiyatın tüm bunlardan beslendiğini düşünürsek eserlerim, var olan duygu ve düşüncelerimin anlık izdüşümlerle birleşimi diyebilirim.

– Sanat adına neler gerçekleştirdiniz, neler gerçekleştirmek istersiniz?Gelecekte çıkarmak istediğiniz ürünler hakkında neler söyleyebilirsiniz?

-Sanat, ucu bucağı görünmeyen bir okyanus. Benim yaptım dediklerim bu gerçeği değiştirmeyecektir. Şu ana kadar şiir üzerine eserler verdim. Çeşitli dergilerde ve interaktif yayınlarda çalışmalar yaptım ancak bu benim içsel yetkinliğimi doyuma ulaştıran bir kıstas değil. Çalışmak ve ürün sunabilmek her sanatçının sonsuz olarak nitelendireceği bir durum. Yakın zamanda öykülerimi okuyucular ile buluşturma niyetindeyim. Bir senaryo yazma sürecim de devam ediyor. Müzik ise tüm bunların arasında nefes almamı sağlıyor. İleride bir romancı da olsam her şeyden önce ben şiirle var olmuş ve var oluşunu şiirle tamamlamış biri olduğumdan kendi şiirlerimi besteleme konusunda çalışmalarıma devam etmek istiyorum. Parçalarım en kısa zamanda dinleyici ile de buluşacaklar, temennim ve çalışmalarım bu yönde.

Kısa Biyografi

Hatice Hamarat 05.10.1985 tarihinde Eskişehir’de dünyaya geldi. Küçük yaşlardan itibaren müzik ve edebiyat alanında eğitimler aldı. Üniversite eğitimini Eskişehir Eğitim Fakültesi’nde tamamladı. Yine aynı dönemlerde yüksek lisans eğitimini tamamladı.
Ünlü Harper Collins ödüllü yazar Luset Kohen Fins’ten dersler alarak Öykü Fabrikası’ndan mezun oldu. Edebiyatın güçlü kalemlerinden Jale Sancak ile de çalışma fırsatı buldu. Edebiyata gönül vermiş dostları ile şair ve yazar Oktay Yivli önderliğinde Yol Edebiyat Dergisini çıkardı. Çukur Mecmua Edebiyat ve Sanat Dergisi’nin kurucularındandır.
Oggito, Bianet, Yazı- Yorum, Kolektif Sanat, Opia Edebiyat, Prolog Dergi, Şiirden Dergisi, Öykü Gazetesi gibi mecralarda yazın alanındaki ürünlerini yayımlamaya devam etti.
2019 yılında “Çavlan” isimli şiir dosyası yayımlandı. 2020 yılında “Mutlak Unutuluş” adlı kitabı Şiirden Yayıncılık tarafından yayımlandı.
Şiir, öykü, deneme, inceleme ve makale türünde eserler vermektedir. Müzisyen de olan Hatice Hamarat blues, alternative, ambient türünde müzikal çalışmalarda bulunmakta olup müzikal çalışmalarına bassist, vokal, söz yazarı ve besteci olarak devam etmektedir.

Bülten'e Üye Ol

Fihrist Kitap Çalışmalarından Haberdar Ol