Pop Müziğinin Sınırı Ne?

Pop müziğini popüler müzik olarak düşünürsek, her devirde farklı bir tarzı ifade edecektir. 1800’ler öncesinde halk müziğine popüler müzik diyebiliriz, veya rağbet görmüş kilise müziğine. Müslüman coğrafyası için ise bir ilahi kesinlikle dönemin popüler olan müziğini yansıtır. Ama bir kapsama sokacaksak, 1920 başında pop müziğinin şekillendiğini görürüz. Latin, jazz, country ve yöreden yöreye başka tınıları sahiplenmesiyle modern pop müziği oturaklı bir hal alır.


Keyifli adam, Chuck Berry

Pop müziği ile rock müziği 1970’lere kadar birbirinden ayrılmazlar. Bu rock müziğinin yeni olmasının yanında büyük kitlelerden ilgi görmesiyle alakalı. İçinde farklı ve farklı olmayı güvenle ifade eden bir damarı bulunan rock müziği 50’ler başında ortaya çıktığında adı genel bir ifadeyle pop müziğiydi. Rockability ve Rock and Roll gibi isimlerle ifade ediliyorlardı ama bu başlıkta değerlendirilen Chuck Berry ve Elvis Presley aynı türün adamı değildi. İşin içerisinde siyah beyaz ayrımı da var elbet, blues gücünü arkasına alan ve sert bir ton yakalayan Chuck Berry o dönemde rhythm and blues müzisyeni olarak değerlendiriliyordu. Halbuki günümüz gözüyle bakarsak RnB ve rock kültürünün ayrımı apaçıktır.

Pop müzik başlığını popüler olan müzik diyerek tanımlayınca, bu farklı tarzları bir araya getirmek zorunda kalıyoruz. Ortada klasik müzik ve pop müzik gibi iki koca başlıktan başka sınıfımız kalmıyor. Bu kadar geniş bir başlıkla bakınca, günümüzde ABD müzik dünyasında pop ile rock müziği hala aynı kefeye konulabiliyor. The Rolling Stones gibi rock kültürünün efsane ismi, 70’lere kadar pop olarak adlandırılıyordu, bunun da bir sebebi vardı: Rock müziği kendi sınırlarını tam anlamıyla çizmiş değildi. Tanımlamalar bir şey ifade etmiyor gerçek müzik dinleyicisine. Ama konu pop müzik olunca, işin bir de aşağılayıcı boyutu var.

Yarım asırlık grup, The Rolling Stones

Pop müziği bir de piyasa müziği adıyla anmak var. Böyle baktığımızda, ürünün basit ve yakalayan melodiyle orta uzunlukta olması pop müzik adıyla anılması için yetiyor. Nakaratı bol, basit ve etkileyici melodiyle, genele hitap eden sözleriyle bir pop şarkısını pop yapan özellikleri dile getirebiliriz. Pop müziğini günümüzde pop müziği yapan şey kalitesizliği değil aslında. Pop’u pop yapan şey, müziğin kalitesinin öncelikli olup olmamasında. Öncelik işin ekonomik boyutunda, sahne şovlarında, piyasa payında. Müzik de güzel olursa bir Sezen Aksu çıkıyor. Müzik güzel ve devrimci olursa, yeniyi arzulayıp sınırları aşma çabasında olursa bir Michael Jackson çıkıyor.

Bülten'e Üye Ol

Fihrist Kitap Çalışmalarından Haberdar Ol