Ömer Alkan, Boğaziçi Sosyoloji mezunudur. Bilgiye olan ilgisi sebebiyle farklı alanlar üzerine uğraş vermiş, birbirinden farklı konuların sentezini ortaya çıkarma uğraşı olmuştur. Müzikten sinemaya, teorik fizikten sanat felsefesine, kahve yapımından metin yazarlığı ve tasarıma kadar türlü konuda deneyim elde etme çabasında olmuştur. Dergi çalışmalarıyla üniversite yıllarında yazın deneyimleri elde etmiş ve ardından Fihrist Kitap’ı kurarak kitaplarını çıkarmaya başlamıştır.

Ömer Alkan, felsefi temel itibariyle, insan olarak dil üretme çabasıyla yoğrulduğumuzu vurgular. Günlük hayatımızın her parçasında ve entelektüel faaliyetimizin merkezinde dil tabanlı bir algı söz konusudur. Bu algı bizim anlama kapasitemizin sınırıdır. Genişleyebilir ve dolayısıyla dar kalabilir. Sanat, bilim ve felsefe, hatta zanaat çabasıyla üretim dilin sınırlarının gelişmesine imkan tanır. Mimari dil veya matematik dili gibi ahşap üretimi dili genişleyebilir ve genişlemelidir.

Ömer Alkan, hedefi hakikati algılama çabası olarak gösterir. Hakikat bir organik bütün olarak tüm öznel algının üstünde nesnel bir gerçeklik seviyesidir. İşte çabamızın öznel algı seviyemizi arttırmak olması, dilin sınırlarının genişleyecek olması bu noktada devreye girer. Ömer Alkan edebiyat üzerinde düşündüğümüzde şiire bu nedenle değer verir. Şiir dilin sınırlarının zorlanacağı, anlamın dil ile birlikte kademe kat edeceği en önde alanlardan biridir.

Ama Ömer Alkan kendisini bir düşünür olarak isimlendirmeyi daha doğru bulur. Çünkü çabasının “tümel bir felsefi model” kurmak olduğunu vurgulamaktadır. Bu model içerisinde edebiyat bir uğraş alanıdır, pratik bir sahadır. Bunun gibi, kahve üretimi ve müzik üretimi de algı genişletici birer deneyimdir. Alkan asıl olarak, teorik zeminin inşası için çaba vermektedir.

Kitaplar: Söylem, Kan, Kın, Kor, Kut, Kahve Arası Sanat Konuşmaları, Güzel, Tragedya

Müzik Çalışmaları: Alienated

Popüler Müzik Yazıları: Kibrit Suyu

Bülten'e Üye Ol

Fihrist Kitap Çalışmalarından Haberdar Ol