“Bilimsel” Bilimkurgunun Kurucusu…

Rosny’nin kendine has üslubu, bilim, kurguyu dikte ettiğinde; eserin kötü olmak zorunda olmadığının bir kanıtı gibidir.

1856 yılında Joseph Henri Honoré Boëx adıyla Belçika’da dünyaya gelen J. H. Rosny aîné, yazdığı eserleri 1907 yılına kadar J. H. Rosny mahlasıyla çıkarmıştır. Kardeşiyle birlikte yayınladıkları bir eserin sahibiyle ilgili yaşanan karmaşadan ötürü eserlerini Rosny Aîné mahlasıyla bastırmaya karar veren yazar, günümüzde de bu isimle anılmaktadır. On bir yıl İngiltere’de telgrafçı olarak hayatını kazanmaya çalışan Rosny, o dönemdeki bilimsel gelişmeleri yakından takip etmiştir ve yaptığı araştırmalar, yazdığı kurgu eserlerin de temelini oluşturmuştur. Bilim kurgu türünün gelişim aşamasında önemli eserler veren ve  bu türe katkıda bulunan Rosny; Wells ve Verne kadar ününü dünyaya duyuramasa da, son on yılda onun eserleriyle ilgili araştırma yapan akademisyenlerin de teşvikiyle, aradığı üne yavaş yavaş kavuşmaktadır.

Müspet bilim kurgu eserleri, “Batı geleneğindeki insan merkezli anlatıların zıttı bir yönde hareket eder.” Bu durumda, Rosny’i müspet bilim kurgunun kurucusu olarak konumlandırdığımızda, Wells ve Verne’in sosyal bilim kurguya daha yakın olan üsluplarının, onları Rosny’e kıyasla daha meşhur yazarlar haline getirdiği öne sürülebilir. Rosny’nin, Doğanın Ölümü eserine yazdığı önsöz de, hem yazarın H.G. Wells ile mukayesesini detaylandırma açısından hem de yazarın müspet bilim kurgu eğiliminin daha belirgin şekilde anlaşılabilmesi yönünden oldukça önemlidir:

“Öte yandan, Wells ve benim aramda, bilinmeyen varlıkları resmetme konusunda temel bir farklılık olduğunu belirtmem gerekir. Wells’in tasavvur ettiği varlıklar, aşina olduğumuz canlılarla mukayese edilebilecek nitelikteyken, benim tasavvurum, Xipehuz örneğinde de gördüğümüz gibi, bizden farklı bir cevhere sahip varlıklar veya inorganik elementlerden ilham alıyor.” 

Bülten'e Üye Ol

Fihrist Kitap Çalışmalarından Haberdar Ol